Jelle’s Kerst knikkerbaan

2015: “Museumpark Orientalis”

Zie deze pagina

2014: “Museumpark Orientalis”

De kerst knikkerbaan 2014 stond in museumpark Orientalis, had een egyptisch thema en bestond uit 3 seperate knikkerbanen:

 • De grote kerst knikkerbaan (800 X 480 cm) heeft lichtgevende knikkers, lopende band lift, trechter, muziekbaan (deck the halls), een omkiepbak die 200 knikkers tegelijk door een heuse bellenbaan jaagt en nog veel meer.
 • De kleine kerst knikkerbaan (350 X 250 cm)met o.a. een mystery box, een slalom-baan en een zoef-slurf die uitmondt in een bellenbak.
 • De mini kerst knikkerbaan (100 X 30 cm) is helaas buiten bedrijf ivm defect aan het liftsysteem, deze wordt in het najaar gerepareerd en wordt weer tentoon gesteld bij kerst knikkerbaan 2015.

De kerst knikkerbaan is een onderdeel van Feest van Licht, dit is een winterfair met o.a. een kerstmarkt, drijvende kerststal, mooi verlichte dorpen en nog meer. Er worden verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd, zie ook dit programma.

Openingstijden kerst knikkerbaan 2014

De kerst knikkerbaan 2014 is helaas afgelopen en niet meer te bezichtigen. In december 2015 wordt kerst knikkerbaan 2015 geopend.

2013: “Santastic Land”

De kerst knikkerbaan 2013 stond in Ifabrica te Amsterdam Noord. Helaas is dit project afgelopen en niet meer te zien.

Specificaties:

 • Opbouwtijd: 12 dagen (begonnen op 29 november)
 • Aantal verschillende route’s: 6
 • Aantal knikkers in omloop: ongeveer 400
 • Totale baanlengte: 116,36 meter
 • Hoogteverschil: 98 cm
 • Aantal fietsbellen: 58 (52 bellen op bellenbaan, 3 op kerstboom en 3 bellen in de “Surprise box”)

Route’s:

 • Lange bob-baan (transparante buis door kerstdorp en boven witte container), lengte 43,34 meter. Dit is de langste baan van het project, deze transparante buis gemaakt van Bladeracers racebaan delen. Deze baan kronkelt eerst over de brug, daarna door het kerstdorp, dan langs de andere banen en vervolgens een lus buitenom over de witte container. Één baansegment bevat lichteffecten met sensor (boven de container)

 • Korte bob-baan / surprise box (transparante buis door kerstdorp, eindigd in Surprise Box (zwarte kist), lengte 19,57 meter. De “Surprise Box” is een kist die regelmatig knikkers “uitspuugd” met onregelmatige intervallen. Soms komt er één knikker eruit, soms ook wel 100 knikkers tegelijk, de knikkers worden tijdelijk vastgehouden door een mechaniek binnenin de kist. Ook zitten er een aantal bellen in zodat je een luide “TRRING” hoort als er knikkers los gelaten worden. De Surprise Box staat aan het begin van de bellenbaan, naast de rode racebaan.

 • Knikker-kerstboom (kerstboom-spijkerbaan), lengte 2,61 m. Deze groene spijkerbaan in de vorm van een kerstboom maakt een vrolijk rinkelend geluid als er knikkers doorheen stuiteren. Daarna landen de knikkers op de gongen of de woodblock.

 • Santastic Run (Rode glijbaan / omkiepbak / racebaan), lengte 17,64 m. Knikkers rollen eerst door de 12 meter lange rode glijbaan naar de grote omkiepbak. Deze bak kiept om als deze vol raakt zodat de 200 knikkers allen tegelijk door de rode racebaan naar de bellenbaan rollen. De SST (kerstboom met deuren) gaat open nadat de bak omkiept. De rode racebaan is gemaakt met de CNC frees.

 • Knikkerflat (houten kolom achter knikkerlift), lengte 21,33 m. Deze houten toren heeft de langste rolduur van alle route’s tot wel 2 minuten.

 • Vortex (trechter), lengte 6,99 m. Knikkers volgen eerst een transparante buis waarna ze uitkomen in een hyperbolische trechter waarin ze steeds sneller gaan draaien, vervolgens landen ze in een glijbaan die uitkomt op de gong.

 • Bellenbaan (hierin komen alle knikkerbaan route’s uit), lengte 4,88 m. De bellenbaan telt 52 fiets- deur- en telefoonbellen wat een vrolijk rinkelend geluid maakt als er knikker doorheen gaan.

2012:

De kerst knikkerbaan 2012 stond in het Continium te Kerkrade, anders dan bij voorgaande jaren is deze knikkerbaan een stuk kleiner dan normaal, deze baan zal “slechts” 104 cm breed, 33,5 cm diep en 52,5 cm hoog worden en kan worden opgeslagen voor hergebruik in de verdere toekomst.

2011:

knikkerbaan met 1000 knikkersKerst knikkerbaan 2011 was een groot succes in SCC De Schoof in Wervershoof, alleen al op 2e kerstdag kwamen er 680 bezoekers de baan bewonderen die was voorzien van een lopende band knikkerlift en de mega-kantelbak die 1000 knikkers door de bellenstraat heenjaagt. De knikkerlift heeft een zeer hoge capaciteit zodat de kantelbak binnen 5 minuten werd gevuld wat neerkomt op 200 knikkers per minuut. Het kerstdorp bestond uit tientallen huisjes met verlichting, kerstbomen, poppetjes en een rijdende trein die door het landschap heen en weer pendelt. Het opbouwen gebeurde in slechts 7 dagen, Ik (Jelle) bouwde de banen zelf terwijl mijn familieleden meehielpen de baan te versieren. Link naar filmpje:

2010: Winter Quarters

kerst knikkerbaan 2010Kerst knikkerbaan 2010 stond in de Wagenwerkplaats in Amersfoort. Door de stoffige omgeving en lage temparaturen waren de omstandigheden niet optimaal waardoor er veel problemen waren. Hoogtepunt was de omkiepbak die 1000 knikkers tegelijk laat rollen door de bellenstraten. Daarnaast had deze baan 3 springschanzen, bob-banen, houten wenteltrap, knikkerflat, trechters en een kerstboom-spijkerbak. De knikkerbaan mat 20 X 4 meter en had een hoogteverschil van 2 meter. Link naar filmpje:

2009: Jingle Bells

knikkerbaan met 1000 knikkersKerst knikkerbaan 2009 “Jingle Bells” stond in Steenfabriek de Werklust in Losser, dit was de grootste en een van de mooiste kerst knikkerbanen van Jelle Bakker. De lift begaf het echter al op de eerste dag bij -7 graden celsius waardoor vrijwilligers de knikkers handmatig in de baan moesten gooien. Dit was de eerste kerst knikkerbaan met de 1000 knikkers mega omkiepbak. Verder was er een rijdende trein, looping, kleine omkiepbak met zingende kerstboom, bob-baan en een springschans. De knikkerbaan was onderdeel van een kerststallenexpositie. Het was er dusdanig druk dat er zelfs een file ontstond op de toegangsweg naar de steenfabriek, er kwamen in totaal meer dan 3000 bezoekers. Link naar filmpje:

2008: Sleighballs

kerst knikkerbaan 2008Kerst knikkerbaan 2008 “Sleighballs” stond in een atelier in Amersfoort, deze knikkerbaan bestond uit 120 meter aan Lego spoorrails die door elkaar heen kronkelt. Bij de start is er een kantelbak, wanneer deze bak vol loopt met knikkers zal deze omkiepen zodat er treinen van knikkers ontstaan. Verder was er een knikker-racebaan, trechter en een springschans. De baan boekte een succes nadat er ruim 500 bezoekers langskwamen op 2e kerstdag zodat er wachtrijen ontstonden voor de atelier. Link naar video:

2007: Angle Hill

Kerst Knikkerbaan 2007 “Angle Hill” stond in Galerie de Waker te Laag-Keppel, deze galerie wordt beheerd door Joop en Edo die mij goed hielpen met het organiseren van deze mooie kerst knikkerbaan. De knikkerbaan had 3 Lego rail banen, springschans en een blikken-stuiterbaan waarbij knikkers op soepblikken stuiteren. Aan het eind van de Lego rails waren er 2 deurgong staven waardoor Joop dacht dat de deurbel ging wanneer er knikkers beneden kwamen. Er waren totaal ruim 800 bezoekers die de baan kwamen bewonderen. Link naar video:

2006: Christmas Tower

kerst knikkerbaan 2006Kerst knikkerbaan 2006 stond net als in 2011 in SCC De Schoof. Deze knikkerbaan was bijna 3 meter hoog, het unieke was dat de Lego baan van 70 meter ook boven de bezoekers langs gingen via hangbruggen. Naast de Lego baan waren er 3 springschanzen, rode glijbaan en een knikkerflat. Het unieke was dat clown Bassie (je weet wel van Bassie en Adriaan) langskwam tijdens het testen van de knikkerbaan. Op 2e kerstdag was het dusdanig druk dat er een wachtrij van 20 minuten ontstond voor de ingang. Link naar video: 

2005: Winter Wonderland