Jelle’s Passie

Mijn grootste passie of hobby is natuurlijk het bouwen van knikker- banen, anders zou deze website niet bestaan.
Het blijft fascinerend om te zien hoe de knikkers zich een weg banen door het project, vooral het geluid dat de knikkers maken als ze over verschillende type banen (rails, stofzuigerslangen, buizen) rollen en tegen objecten aan botsen zoals bellen, gongen, woodblocks, spijkers, enz. Ik haal mijn ideeën uit pretparken, zwembaden (glijbanen!), bepaalde spullen die ik tegenkom (buizen, lampenkappen, oud ijzer) en natuurlijk experimenteren. Ik maak geen tekeningen of schetsen, maar ik begin direct met bouwen van een baan van klein tot groot. Met klein bedoel ik een knikkerbaan die aan de muur gehangen kan worden of ergens zo neerzet (50 X 50 cm), met groot bedoel ik een project die een hele kamer vult (bijvoorbeeld 20 X 4 meter). Voordeel van kleine projecten is natuurlijk dat het makkelijk getransporteerd kan worden naar musea (ook in het buitenland!) en dat het weinig ruimte inneemt in het museum of opslag, ook een kleinere knikkerbaan kan een grote fascinatie voor jong en oud zijn. Het voordeel van grote projecten is dat de knikkers lange afstanden kunnen afleggen door een grote ruimte zodat er fraaie lay-outs en thematisering toegepast kan worden. Ik kan een muisstille knikkerbaan (met muisballen!) maken of een zeer luidruchtige baan met een omkiepbak die knikkers opspaart en allen tegelijk weer laat rollen als de bak vol is. 

Ik begon al op mijn 4e met het bouwen van knikkerbanen nadat ik er een van Sinterklaas kreeg in 1987. Daarna groeide mijn hobby uit, tot 1995 ging het geleidelijk met het maken van simpele knikkerbanen van Lego of karton, na 1995 ging het harder nadat ik in mijn Opa’s schuurtje en tuin een 20 meter lange baan van PVC buizen, armen van een zonnescherm, houten platen, aluminium latten maakte die veel herrie gaf zodat de buren konden meegenieten. Ook begon ik met lego treinrails steeds grotere projecten te maken die de hele zolderkamer vulde waarna ik een guiness recordpoging waagde in 2000 voor de langste knikkerbaan ter wereld, helaas lukte dat niet (later in 2009 wel). De laatste jaren maak ik ook kleinere projecten voor in musea, ook in het buitenland.

Om een indruk te krijgen van mijn werkstukken, check mijn Youtube Kanaal!

Jelle’s wensen:

Mijn grootste wensen zijn:

  • Een knikkerbanen-winkel starten
  • Een kinetisch museum beginnen in Nederland met mijn eigen knikkerbanen, kinetische objecten en knikkerbanen van andere bouwers zoals Simon van ’t Hoff, Mark Bischof, Stephen Jendro, Eddie Boes, Murmiland, enz.

Deze wensen zijn al in vergevorderde staat, ik (Jelle) werk samen met Stichting Mediadrome en zij gaan mijn wensen op redelijk kort termijn vervullen! Het is niet ondenkbaar dat dit museum er al voor 2020 komt.

Je bent alvast welkom in de winkel Tante Hannie in winkelcentrum de Molenpoort te Nijmegen (naast Coop).

Jelle’s andere hobby’s:

Ik ben niet alleen maar met mijn knikkerbanen bezig, zo reis ik heel Europa af om grote zwembaden en waterparken te bezoeken met allerlei glijbanen, dan ben ik immers zelf de knikker. Ook doe ik mee in theatergroep Kazou die speciaal is opgezet voor mensen met autisme, deze groep treedt regelmatig op in theaters in Gelderland. Andere hobby’s zijn fietsen, gamen, deze website bijhouden, theater, muziek en meer.