Clubknallers knikkerbaan

Bouwvoorbeelden staan onderaan deze pagina.

Algemene tips:

Het vastmaken van baandelen:

Clubknaller baan maken
Steek de 3 pinnetjes in de gaatjes van de volgende baandeel…

Clubknaller baan maken
Duw vervolgens de baandelen voorzichtig vast tot de “klik”. De baandelen zitten nu stevig vast.

Praktische tips:

 • De baan bestaat uit een groot aantal kleine stukjes, per zakje van de Plus zit maar één baandeel en één paaltje. Wees geduldig met sparen als je een lange baan wilt.
 • Gewone (16mm) knikkers passen helaas niet in de Clubknallers baan, zij vallen eruit. Gebruik bonken (of bammen, stuiters)(25 mm)voor deze baan, ook kun je 35 mm knikkers gebruiken die harder gaan.
 • Bij grote hoogtes: Gebruik eventueel een tafel of k’nex in plaats dan de paaltjes, dit is steviger.
 • Om de lengte van de baan te berekenen: Een rechte baandeel is 4 cm lang, een gebogen baandeel is 3,5 cm lang. Tel dan eerst alleen de rechte baandelen die je hebt gebruikt en vermenigvuldig dit met 4, daarna tel je alle gebogen baandelen, dit vermenigvuldig je met 3,5. Tel dan de 2 uitkomsten met elkaar op en je hebt de baanlengte in centimeters.
 • Één lange rechte baandeel (19 cm) is iets korter dan 5 korte recht baandelen (5 X 4 cm).
 • Één lange gebogen baandeel is een kwart cirkel en de bocht is scherper dan de korte gebogen baandelen. De lange gebogen baandelen bestaan maar in één richting en zijn 17,5 cm lang.
 • Één lange steunpaal is iets hoger dan 5 korte steunpalen.
 • Te weinig baandelen? Vraag je ouders, familie (tantes, ooms, opa’s, oma’s) of zij nog clubknallers hebben of om ze te krijgen bij het boodschappen doen in een Plus supermarkt. Ook kun je marktplaats.nl afzoeken door “clubknallers” rechtsboven in te typen.

Ondersteunen van de baan:

Clubknaller knikkerbaan maken
Plaats om de 10 baandelen een steun, maak elke nieuwe steun steeds één paaltje hoger. Ook kun je boeken, k’nex, lego, blokken, en nog meer dingen gebruiken als steunen.

Afdalingen en hellingen:

Clubknaller baan maken
Maak een afdaling door de bovenste 2 pinnetjes van een baandeel juist niet helemaal aan te drukken.

Clubknaller knikkerbaan maken
Maak een helling door het onderste pinnetje juist niet helemaal aan te drukken. Een looping maken is lastig gezien je zeer veel rechte baandelen nodig hebt en de looping te groot wordt, bovendien is het niet stevig en zal de knikker eruit vallen.

Clubknaller baan maken
Voorbeeld van een afdaling voor extra snelheid.

Baandelen losmaken:

Clubknaller baan maken
Om de baandelen los te maken draai je de baandelen voorzichtig naar beneden zoals op de foto tot de 2 bovenste pinnetjes los zijn, vervolgens trek je de baandeel voorzichtig los.

Bouwvoorbeelden:

Hierbij een aantal voorbeelden hoe je een mooie clubknallers knikkerbaan kan maken:

Legenda:

 • P1, P2, P3: Paaltjes, het getal geeft aan hoeveel paaltjes hoog de steun moet worden. PL1 betekent een lange paal (wat hoger dan 5 normale paaltjes).
 • Gekleurde pijlen langs de baan: Deze pijlen geven aan hoe de baan loopt als er meerdere banen boven elkaar zitten bij spiralen en bruggen. De gekleurde lijnen zijn geen vangrails of decoratie, ze zijn puur om duidelijkheid in de tekeningen te geven.
 • Rode stippen (K/L): Hierbij zijn andere steunen nodig, deze kun je maken van k’nex, Lego, blokken, enz. Komt met name voor als er meerdere banen boven elkaar liggen waardoor de gewone paaltjes niet passen omdat de onderliggende baan in de weg loopt.
 • Het kan voorkomen dat je op een tafel of stoel verder moet als de baan te hoog en instabiel wordt.
 • Gebruik een voetje onder de steun als het meer dan 7 paaltjes of 2 lange palen hoog wordt.
 • De clubknallers stadion is optioneel en niet persee nodig als je hem niet hebt.
 • Je hebt 28 gebogen (korte) rail stukjes nodig om een volle cirkel (spiraal of helix) te maken. (in een halve cirkel gaan er 14 baanstukken, in een kwart cirkel 7 baanstukken).

Plus supermarkt logo: (klaverblad)(moeilijk)
Tip: Het is ook mogelijk om bochten naar rechts te gebruiken ipv bochten naar links, dan is de baan in spiegelbeeld, maar de vorm van boven af is hetzelfde. Steunen P1 en P2 staan onder de laagste baan (er zijn 5 banen boven elkaar in het midden!). Maak een toren van k’nex of ander constructie speelgoed voor de steun in het midden.
Maak een clubknaller baan


Booster: (gemiddeld)
Maak een clubknaller baan


Mini slalom (makkelijk)
Maak een clubknaller baan


Eredivisie tour: (gemiddeld)
Tip: Als je een blacklight en eredivisie glow in the dark knikkers heb kun je een fraai effect maken.
Maak een clubknaller baan


Clubknallers race mini: (gemiddeld)
In deze baan kun je 2 clubknallers tegen elkaar laten racen.
Let op: Om goed uit te komen moeten de pinnetjes van de linker baan naar de start wijzen en de pinnetjes van de rechter baan naar de finish wijzen zoals op de tekening. PL1 staat voor een lang paaltje (ook kun je 6 korte paaltjes gebruiken).
Maak een clubknaller race baan


Clubknallers race maxi: (moeilijk)
In deze baan kun je 2 clubknallers tegen elkaar laten racen.
Let op: Om goed uit te komen moeten de pinnetjes van de linker baan naar de start wijzen en de pinnetjes van de rechter baan naar de finish wijzen zoals op de tekening. PL1 staat voor een lang paaltje (ook kun je 6 korte paaltjes gebruiken). Voor de start toren kun je het beste k’nex, Lego of een doos of krukje gebruiken. PL1 + P2 betekent dat je één lang paaltje en 2 korte paaltjes voor één steun nodig hebt.
Maak een clubknaller race baan